Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Γερμανία: Χιλιάδες «αγανακτισμένοι» διαδήλωσαν στους δρόμους κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό [βίντεο]


Mε συνθήματα όπως «Όχι στη λογοκρισία» και «Αντισταθείτε» χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν
στους δρόμους πόλεων της Γερμανίας κατά των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Μέρκελ.


Πάνω από 3.000 άτομα διαδήλωσαν στο Μόναχο και χιλιάδες ακόμη συγκεντρώθηκαν στη Στουτγάρδη κι άλλα αστικά κέντρα απαιτώντας την άρση του lockdown από τις γερμανικές Αρχές, αψηφώντας πολλοί εξ’ αυτών τις συστάσεις για περιορισμένη συμμετοχή και τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού .

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και το ιατρικό προσωπικό ότι διασπείρουν πανικό και περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών με το παρατεταμένο lockdown, ενώ σε κάποιες από τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού.

Στο Μόναχο οι διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Στο Μόναχο η αστυνομία προειδοποίησε με τηλεβόες τους διαδηλωτές για την ανάγκη να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, αλλά μολονότι εκείνοι δεν συμμορφώθηκαν, δεν υπήρξε επέμβαση των δυνάμεων τήρησης της τάξης, επειδή οι συμμετέχοντες δεν προέβησαν σε πράξεις βίας.

Ωστόσο, οι Αρχές διέλυσαν μια άλλη, χωριστή διαδήλωση ακροδεξιών, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ARD.

Στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν μόνο οι συνήθεις ύποπτοι του ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Ο κορωνοϊός οδηγεί σε συμμαχίες ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση μεταξύ τους: Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αντίπαλοι του εμβολιασμού, αυτονομιστές, αλλά και απλοί πολίτες χωρίς πολιτική δράση, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του εστιατορίου τους ή τον περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως εκείνου της συνάθροισης.

Συλλήψεις στο Βερολίνο

Χιλιάδες μετείχαν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε και στη Στουτγάρδη, όπου οι περισσότεροι σεβάστηκαν τις οδηγίες των Αρχών.

Δύο χωριστές διαδηλώσεις έγιναν στο Βερολίνο, η μία εκ των οποίων μπροστά από το κτίριο της Γερμανικής Βουλής, που διαλύθηκε με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι συνέλαβαν προσωρινά κάπου 30 διαδηλωτές.
Η μεγαλύτερη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων έγινε στην κεντρική Alexanderplatz, παρά τις οδηγίες των Αρχών που είχαν βάλει όριο 50 ατόμων ανά διαδήλωση.

Νέα επίθεση κατά δημοσιογράφων

Περίπου 150 άτομα, ανάμεσά τους και μια γνωστή στις Αρχές ομάδα ακροδεξιών, διαδήλωσε στο Ντόρτμουντ. Ένας εκ των ακδροδεξιών έβρισε και στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον μιας ομάδας δημοσιογράφων, τραυματίζοντας έναν ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο 23χρονος συνελήφθη. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις κατά εργαζομένων σε ΜΜΕ, η μία σε τηλεοπτικό συνεργείο σατιρικής εκπομπής την Πρωτομαγιά στο Βερολίνο και η δεύτερη σε δημοσιογράφους στις 6 Μαϊου στην ίδια πόλη.

Η Γερμανία χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, μια νέα έκθεσε του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε το Σάββατο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό στην κυβέρνηση και στις Αρχές ομόσπονδων κρατιδίων. Πάνω από δύο τρίτα των κατοίκων της Γερμανίας υποστηρίζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου BfR, αρκετά κάτω από το 92% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου