Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Γερμανική «χείρα βοηθείας» στην Τουρκία για το προσφυγικό


Τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή, επιπλέον στήριξη στην Τουρκία για την καλύτερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και επισήμανε ότι η Άγκυρα θα διαβιβάσει σύνοψη με τα σημεία στα οποία χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια.

Οι συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πραγματοποιήθηκαν σε καλή, εποικοδομητική και συναδελφική ατμόσφαιρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ και συνέχισε: «Είναι προς το κοινό συμφέρον η πιο στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και το να δούμε πώς μπορεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να εφαρμοστεί καλύτερα. Η Τουρκία πράγματι θα διαβιβάσει για αυτό έναν πίνακα με σημεία στα οποία επιθυμεί υποστήριξη. Αυτόν θα τον δούμε προσεκτικά και μπορώ να πω για τον υπουργό και τη γερμανική κυβέρνηση ότι επί της αρχής είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, να δώσουμε τη στήριξή μας. Σε συζήτηση επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την Κοινή Δήλωση ακόμη καλύτερα και πιο συγκεκριμένα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα της Τουρκίας και αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των συνόρων, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «σκεφτόμαστε προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις» και ότι ο κατάλογος που θα διαβιβάσει η Άγκυρα θα μελετηθεί με προσοχή. «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες να βοηθήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου