Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Απεργούν ντελιβεράδες και κούριερ


Απεργούν την Πέμπτη ντελιβεράδες και κούριερ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίοι 
μεταξύ άλλων ζητούν εταιρικά μηχανάκια και ένσημα βαριά και ανθυγιεινά.

Οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα ζητούν μάλιστα τη στήριξη και την κατανόηση όλων καλώντας τους να μην παραγγείλουν στις 11 Απριλίου φαγητό, καφέ κτλ. Εξαιρετικό δε ότι ακόμη και την ημέρα απεργίας φροντίζουν να μην μείνουν νηστικοί οι «πελάτες» τους και τους προτείνουν λύση.


Ενόψει της κινητοποίησής τους, έχουν ετοιμάσει και διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο, εκτός από τα αιτήματά τους, δίνουν εύκολη και φθηνή συνταγή για μακαρονάδα, την οποία προτρέπουν να φτιάξει το κοινό την ημέρα της απεργίας, αντί να παραγγείλει φαγητό.


Τα αιτήματα τους

Σύμφωνα με τη Συνέλευση Βάσης Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε αυξημένη κινητοποίηση, τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι τα εξής:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

– Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

– Ενσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητά του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

– Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.
Απεργία και μοτοπορεία

Σε κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων καλεί σε δυναμικό «παρών» στην απεργία, καθώς και σε μοτοπορεία, όλους τους εργαζόμενους με μηχανάκια, προαναγγέλλοντας συγκέντρωση, στις 12:00, στο Πεδίον του Άρεως.

Επίσης, συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και μοτοπορεία θα πραγματοποιήσουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, στις 10:30, την Πέμπτη. Η μοτοπορεία θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων των διανομέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου