Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Βρέθηκε η… Θρακική Αμφίπολη !!! Ο Μεγαλύτερος Θολωτός Τάφος στα Βαλκάνια!



Βρέθηκε η… θρακική Αμφίπολη !!! Ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος στα Βαλκάνια!


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας «μνημειώδης» τάφος του 3ου αι. μ.Χ., ο οποίος, κατά πάσαν πιθανότητα, ανήκει σε αρχαίο Θράκα αριστοκράτη, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους, που ανασκάπτουν το ταφικό όρος Maltepe, κοντά στην πόλη Μανώλη/Manole, του Δήμου Maritsa, 10 χλμ. έξω από την Φιλιππούπολη (νυν Plovdiv), στην έκταση της νυν Νότιας Βουλγαρίας.
Περιγράφεται ως «ο μεγαλύτερος θολωτός τύμβος της αρχαίας Θράκης, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, αλλά και σε ολόκληρην την Βαλκανική Χερσόνησο!»…
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο τάφος είναι μήκους 7 Χ 7 Χ 5 μ.!Η ομάδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλιππουπόλεως, με επί κεφαλής τον διευθυντή του, καθηγητή Kostadin Kisyov, δεν έχει ακόμη εντοπίσει πώς να εισέλθει στον ταφικό θάλαμο, προκειμένου να καταλάβει ποιος θάφτηκε μέσα του!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Kisyov, κρίνοντας από τον τρόπο κατασκευής του τάφου, και την εποχή, φαίνεται να είναι πανομοιότυπος ή τουλάχιστον παρόμοιος με έναν τάφο στην πόλη Viminacium, πρωτεύουσα της Μοισίας, ο οποίος πιστεύεται ότι ανήκε στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο Καρίνο Αύγουστο (283-285 μ.Χ.).

Στην οροφή του πρόσφατα ανασκαμμένου τάφου, οι ερευνητές βρήκαν μεγάλα πέτρινα τετράγωνα, τα οποία, κατά πάσαν πιθανότητα, αποτελούσαν τμήμα του μνημείου, που ίσως περιείχε και άγαλμα του θαμμένου αριστοκράτη!


Το ταφικό ιερό όρος των Θρακών, Maltepe, έχει διάμετρο 100 μ. ύψος 28 μ. και αποτελείται από περίπου 87.000 κυβ. μ. χώμα!

Η ομάδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλιππουπόλεως διερευνά εδώ και δύο χρόνια τις αρχαίες θρακικές ταφές κοντά στο Manole. Το 2016, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιφέρειά τους 5 τελετουργικές κοιλότητες, που περιείχαν ευρήματα από τον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς οι ερευνητές ανίχνευσαν το ανάγλυφο του Maltepe και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη αρχαιολογικών δομών μέσα σε αυτό, το ερευνητικό έργο προσέλκυσε χρηματοδότηση πολύ πριν ξεκινήσουν οι πραγματικές ανασκαφές του αρχαίου θρακικού τάφου!

Το 2017 ολοκληρώθηκε ένα κέντρο πληροφόρησης και ένα υπαίθριο μουσείο στο «Maltepe Burial Mound», το MaltepeOpen Museum Air Museum, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με συνολικό ποσόν 806.000 ευρώ από την Norway Grants / European Economic Area (EEA) Grants (κοινοπραξία από Νορβηγία, Ισλανδία και του Λιχτενστάιν).

Οι σημερινές ανασκαφές του αρχαίου θρακικού τάφου, που φθάνουν τώρα στον πραγματικό τάφο, είναι το αποκορύφωμα του ερευνητικού έργου, αν και δεν έχει τελειώσει…

«Είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στην οροφή του τάφου, που έχει καταστραφεί, εν μέρει, από λαθρανασκαφείς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πρέπει να φθάσουμε σε βάθος περίπου 4,55 μ. για να φθάσουμε στην πραγματική ταφή. Κατά την άποψή μου, ο τάφος ανήκει σε έναν Θράκα, ευγενή των Οδρυσσών, που κυβέρνησε την Φιλιππούπολη στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., την εποχή που η εξουσία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αναλήφθηκε από αυτοκράτορες κοινής καταγωγής, οι οποίοι είχαν σχέση με τις ελίτ. Αλλά, ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης θα είναι ο ίδιος ο τάφος! Το μοντέλο είναι των τυπικών ταφικών ανασκαφών της αρχαίας Θράκης, από την εποχή που οι Θράκες ήταν ανεξάρτητοι, 5ο – 3ο αιώνα π.Χ.», εδήλωσε ο αρχαιολόγος κ.Kisyov.


Ο κ.Kisyov δεν αποκλείει ότι ο τάφος να περιέχει τοιχογραφίες ή επιγραφές που παρέχουν ενδείξεις για το ποιος θάφτηκε εκεί.

«Η χρονολόγηση του τάφου εξαρτάται όχι μόνον από την αρχιτεκτονική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και από τα 5 νομίσματα και την κεραμική που ανακαλύψαμε διάσπαρτα γύρω από τον τάφο ως μέρος των τελετουργικών ταφών», εξήγησε ο κ.Kisyov.

«Η οροφή του τάφου είναι επίπεδη και κτισμένη από μαρμάρινες πέτρες, με λευκό κονίαμα. Μόνον οι γωνίες είναι κτισμένες από ορθογώνια τούβλα, που πιθανώς φέρουν το βάρος ολόκληρης της δομής», προσθέτει ο αρχαιολόγος. Θεωρεί ότι το εσωτερικό του τάφου μπορεί να είναι τοξοειδές. Εάν αυτό αποδειχθεί, θα είναι παρόμοιο με τον τεράστιο αρχαίο θρακικό τάφο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Pomorie του Θρακικού Πόντου, ο οποίος είναι διάσημος ακριβώς για την απολύτως μοναδική αρχιτεκτονική του θόλου του.

Όλη η αρχαία Θράκη νότια του Ίστρου/Δούναβι, περιλαμβανόταν στο Οδρύσσειο βασίλειο (5ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.), ίσως το ισχυρότερο βασίλειο της αρχαίας Θράκης (το οποίο είχε απομειωθεί σε μια επαρχία της Ρώμης από την πρώτες δεκαετίες του 1ου αιώνα), κατακτήθηκε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 46 μ.Χ. και η θρησκευτική αριστοκρατία και ο πληθυσμός ενσωματώθηκαν στην ρωμαϊκή κοινωνία, λέγονταν Ρωμαίοι πολίτες, αλλά δεν ήταν… Ρωμαίοι, δηλ. Ιταλοί, αλλά Θράκες Έλληνες…

Οι Γέτες και Δάκες Θράκες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, υπό τον αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) το 106 μ.Χ. και έγιναν κι αυτοί… «Ρωμαίοι» το 271 μ.Χ.

ΠΗΓΕΣ: BNT, bTV, Arch. In Bulg., 26.7.2018.
arxeion-politismou.gr

diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου