Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Κάμερον: "Ας μην αφήσουμε καμία αμφιβολία στους Σκοτσέζους. Θέλουμε απελπισμένα να μείνετε


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να μην κάνουν ένα "άλμα στο άγνωστο" ψηφίζοντας "ναι" στο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκοτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών", γράφει ο Κάμερον στην αγγλική εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ".

"Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το 'Ναι' ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το 'Όχι'", υπογραμμίζει.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσθέτει πως ψηφίζοντας "Όχι" οι Σκοτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες.

Καθώς το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον δεν είναι δημοφιλές στη Σκοτία --κατέχει μόνο μία από τις 59 έδρες του κοινοβουλίου του Εδιμβούργου--, ο πρωθυπουργός κράτησε χαμηλό προφίλ στη διάρκεια της εκστρατείας μέχρι που μια δημοσκόπηση έφερε το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας επικεφαλής στις προθέσεις ψήφου.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός της κυβέρνησης μπορεί να υποχρεωθεί σε παραίτηση από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του αν αποτύχει να εμποδίσει τη Σκοτία να εγκαταλείψει την ένωση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σημαντική μείωση της πρόθεσης ψήφου υπέρ της ένωσης σε σχέση με τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τα δύο στρατόπεδα να είναι στήθος με στήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου