Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στο τελικό στάδιο για λύση. Mέχρι τις 28 Ιουνίου θα κλείσει το θέμα. ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΒΕΤΟ ΚΥΡΙΟΙ;





Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι είναι στο «τελικό στάδιο» οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας. Η δήλωση αυτή έγινε βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίσης, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μπαράζ επαφών από Κοτζιά

Το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί  στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ. Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μέσα στο καλοκαίρι. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο Ν. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

κείμενο: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου