Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Κρήτη: Η Αφρικανική Σκόνη Επιστρέφει Και Κλείνει Τα.. Σχολεία!

Ο «εφιάλτης» της αφρικανικής σκόνης επιστρέφει για τους κατοίκους της Κρήτης από Δευτέρα, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να φτάσει μέχρι και την Πελοπόννησο. 
Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι σήμερα και αύριο η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3.

Μετά το «διάλειμμα» των δύο ημερών, το φαινόμενο θα είναι έντονο και θα επηρεάσει ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης. Η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκίνησε από την Κυριακή, αλλά οι συγκεντρώσεις αρχικά είναι ανεκτές. Αργότερα όμως θα υπάρξει πιο έντονη μεταφορά, προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί, καθώς θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.


Οι μέγιστες συγκεντρώσεις αναμένεται να εμφανισθούν τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Κλειστά τα σχολεία

Η αρχή έγινε από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει κλειστά όλα τα σχολεία τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ενώ σειρά όπως φαίνεται θα πάρουν κι άλλοι Δήμοι. Στον Δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Βλαχάκη, η απόφαση για το αν θα είναι κλειστά αύριο τα σχολεία, θα παρθεί το απόγευμα.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου και σε παιδιά να περιορίσουν κάθε κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν την προτεινόμενη από γιατρούς αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου