Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΚΕΠΕ: Στο 25,8% για το 2014 και στο 23,8% για το 2015 το ποσοστό ανεργίας


"Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, με βάση την αποκλιμάκωση της ύφεσης το 2ο τρίμηνο του 2014, όπου το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο 0,6% για το 2014 και 2,9% το 2015.

Επίσης, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός για το 2014 θα είναι αρνητικός στο -0,8% και θετικός το 2015, με την εκτίμηση να είναι στο 0,3%. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται στο 25,8% για φέτος και στο 23,8% για το 2015" αναφέρει το ΚΕΠΕ σε έκθεσή του.

"Ωστόσο, αν και η οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς την ανάκαμψη, το οικονομικό κλίμα παραμένει εύθραυστο. Το επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ. Τέλος, βασική πρόκληση για την οικονομία αποτελούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας", αναφέρει το ΚΕΠΕ.

Στην ανάλυση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής. Στη φάση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται σύγκλιση σε ουσιώδεις προτεραιότητες, όπως η συμφωνία για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με άξονα την αύξηση της παραγωγικότητας και με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της καινοτομίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου