Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Θρίλερ στα ανοικτά της Στοκχόλμης: Φήμες ότι κτυπήθηκε και έχει εγκλωβιστεί ρωσικό υποβρύχιο


Ρωσικό υποβρύχιο προσέγγισε τα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας της Σουηδίας, της Στοκχόλμη, σημαίνοντας συναγερμό στις
σουηδικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες έχουν να δεχθούν τέτοια επίσκεψη από την εποχή του "ψυχρού πολέμου".

Πριν λίγο εκδόθηκε ανακοίνωση του σουηδικού Γενικού Επιτελείου σύμφωνα με την οποία ερευνούν την ύπαρξη ενός ξένου υποβρυχίου στα ανοιχτά της Στοκχόλμης χρησιμοποιώντας για την έρευνα ελικόπτερα και πολεμικά σκάφη", μια κλασική διατύπωση για να περιγράψουν το ρωσικό υποβρύχιο.

Ο εκπρόσωπος των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι η επιχείρηση "αναζήτησης ενός ξένου υποβρυχίου" ξεκίνησε από την Παρασκευή συνεχίστηκε όλο το Σάββατο και διεξάγεται ακόμα στα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας.

Πάντως υπάρχει κι ένα στοιχείο θρίλερ στην όλη υπόθεση: Να έχει βληθεί το υποβρύχιο από τα σουηδικά ανθυποβριχιακά μέσα και να αντιμετωπίζει πρόβλημα πλεύσης.

"Προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που λάβαμε, οι οποίες κατά την εκτίμησή μας, προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, ώστε να εξακριβώσουμε αν αυτό έχει κάποια ουσία ή όχι" είπε ο Σουηδός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι οι σουηδικές δυνάμεις αναζητούν ένα κατά πάσα πιθανότητα κτυπημένο ρωσικό υποβρύχιο.

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι "Οι ενοπλες δυνάμεις της χώρας υπέκλεψαν μια στρατιωτική κλήση έκτακτης ανάγκης προς τη βάση του ρωσικού στόλου στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ της Βαλτικής Θάλασσας".

Που σημαίνει ότι το υποβρύχιο αντιμετωπίζει κίνδυνο ή έχει κτυπηθεί

Πάντως από την γενική κίνηση των σουηδικών ελικοπτΈρων και σκαφών φαίνεται να έχουν γνώση του σημείου που βρίσκεται το υποβρύχιο και το παρακολουθούν.

Αν όντως έχει βληθεί το ρωσικό υποβρύχιο οι εξελίξεις προοιωνίζονται ιδιαίτερα "μαύρες" για την περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες, μετά την ανακοίνωση πιθανότητας εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η χώρα έχει γίνει επανειλημμένα δέκτης ¨επισκεψεων" ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις στον τομέα της κατασκοπείας στη Σουηδία και πιθανόν συμπεριλαμβάνει και πολεμικές προετοιμασίες, προειδοποίησε η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας SAPO, σύμφωνα με  παλαιότερα δημοσιεύματα .

«Η πιο σοβαρή απειλή που μπορούμε να διακρίνουμε τώρα είναι οι πολεμικές προετοιμασίες της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της SAPO Wilhelm Unge σε  παλαιότερη συνέντευξη Τύπου.

«Αν δεν εκτελούσαν προετοιμασίες πολέμου εναντίον της Σουηδίας, τότε μάλλον δεν θα είχαν κατασκόπους εδώ. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών με τους πράκτορες στην χώρα καταδεικνύει ι κάποια σοβαρή πρόθεση.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας τουλάχιστον 14 άλλες χώρες έχουν αναπτύξει κατασκοπευτική δράση  στη Σουηδία στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Κίνα και το Ιράν. Η Ρωσία, ωστόσο , αποκαλύφθηκε ότι έχει την ισχυρότερη παρουσία στη Σουηδία.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος κατάσκοπος στη Σουηδία. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για τα πάντα. Την πολιτική, τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία, καθώς και τις στρατιωτικές πληροφορίες» εξήγησε ο Unge.

Το Σεπτέμβριο, δυο μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-24 εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο σε μια αποστολή εικονικών προσβολών με τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να χαρακτηρίζει το συμβάν ως την «πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους» την τελευταία δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου