Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

«Xαστούκι» Μακρόν στον Ερντογάν: Η Τουρκία δεν παίρνει από λόγια, θέλει πράξεις

 

Νέα ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έκανε την
Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε πως «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις». 



«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία» συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος. 

Νωρίτερα οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ από την μια συναίνεσαν στην επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων κατά προσώπων της εταιρίας γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, από την άλλη ωστόσο μετέθεσαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου «στην περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση».

Ο κατάλογος κυρώσεων:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Άλλα αποτελέσματα:
Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου