Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Διαδικτυακός χαμός με συνωμοσιολογικό δημοσίευμα: «Γνώριζαν για τον κορονοϊό»


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες μία ανάρτηση που προσπαθεί να αποδείξει ότι πίσω από την έξαρση του κορονοϊού κρύβεται κάποιου είδους συνομωσία, με ιδιοτελή «σκοτεινά» κίνητρα.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, στην ετικέτα του γνωστού καθαριστικού Dettol υπάρχει μία αναφορά στον κορονοϊό, και αυτό παρά το γεγονός ότι η εν λόγω παρτίδα παρήχθη τον Οκτώβριο του 2019. Το δημοσίευμα δηλαδή υπονοεί ότι «κάποιοι» γνώριζαν -αν δεν ενορχήστρωσαν- για την επιδημία του κορονοϊού.









Η απάντηση βέβαια είναι εξαιρετικά απλή. Όπως φαίνεται, στην ετικέτα του Dettol απαριθμούνται τα βακτήρια και οι ιοί που εξουδετερώνει, σύμφωνα με τους παρασκευαστές του, το εν λόγω καθαριστικό.
Στα βακτήρια λοιπόν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα E Colli, Listeria και Salmonella. Ως προς τους ιούς που εξουδετερώνει, αναφέρεται ο Η1Ν1 (ο ιός της κοινής γρίπης), ο «ανθρώπινος κορονοϊός» και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός).
Ο κορονοϊός δε δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, αλλά πρόκειται για μια «οικογένεια» ιών που προσβάλλουν θηλαστικά και πτηνά. Ο SARS και ο MERS εντάσσονται στην οικογένεια των κορονοϊών.
Η επιδημία του κορονοϊού που ξεκίνησε φέτος από την πόλη Ουχάν της Κίνας αποτελεί μία επικίνδυνη μετάλλαξη του κοινού ιού, η οποία φέρεται να έλαβε χώρα λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής στην αγορά άγριων ζώων της κινεζικής μεγαλούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου