Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Περίεργη Δήλωση Πομπέο: Μίλησε Για Αμοιβαία Αποδεκτά Αποτελέσματα Στα Ενεργειακά!


«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε.



Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».



ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Τη συμφωνία της τροποποίησης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπέγραψαν μετά τη συνάντηση τους ο Νίκος Δένδιας και ο Μάικ Πομπέο.

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στη νέα σελίδα που ανοίγεται για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.


Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη νέα τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για ενέργεια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ελληνικοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο «ιστορικό τους απόγειο» και έκανε λόγο για «ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας».

«Η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι συγκυριακή. Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Υπογράμμισε ακόμα πως πλέον η συνεργασία εκτείνεται σε όλα τα πεδία και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μάικ Πομπέο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επίσκεψή σας στην πατρίδα μας πραγματοποιείται νωρίς, δηλαδή μόλις τρεις μήνες από την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για τη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες ημέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και συνοδεύονται συχνά από μια ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Αναφέρομαι κ. υπουργέ στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας, η οποία δυστυχώς συχνά δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον το αυτονόητο, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πιο γόνιμου κλίματος στην περιοχή» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου