Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ο Καλογρίτσας «σαρώνει» όλα τα έργα με φοροδιαφυγή 70 εκατομμυρίων ευρώ!



Τέσσερα στα τέσσερα για τον παρολίγο καναλάρχη με τα βοσκοτόπια – Με χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και με κόκκινα δάνεια άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ο κουμπάρος του Καμμένου και του Σπίρτζη «χτύπησε» και
πήρε και την τέταρτη συνεχή εργολαβία του άξονα Πάτρας - Πύργου.
Όταν στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 το Newsbomb.gr άνοιγε τον φάκελο Καλογρίτσα και αποδείκνυε -πέρα πάσης αμφιβολίας- τη σχέση που είχε ο γνωστός εργολάβος με την οικογένεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μέσω κοινών επιχειρηματικών δράσεων, είχαμε την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελούσε έναν φραγμό στη νέα διαπλοκή που στήνεται χωρίς αιδώ στη χώρα, εδώ και δύο χρόνια.
Κι όμως, παρά τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας επιχειρείται να καταστεί -από μικρομεσαίος εργολήπτης δημοσίων έργων έως το 2014- ο νέος «εθνικός εργολάβος» της Ελλάδας, κανενός το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Μόλις χθες, Τρίτη 7/02/2017, ο όμιλος Καλογρίτσα – με δόξα και τιμή - φέρεται να κέρδισε και την τέταρτη συνεχή εργολαβία στην κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου.
Η προσφορά κατατέθηκε μέσω της κοινοπραξίας (!) δύο εταιρειών του ίδιου προσώπου, του κ. Καλογρίτσα: Της Τοξότης Α.Ε και της Ομάδας Κατασκευών.
Ναι καλά διαβάσατε, μιλάμε για τον κουμπάρο του Πάνου Καμμένου και του Χρήστου Σπίρτζη. Γι’ αυτόν που ο Καμμένος έσκιζε τα ρούχα του να μην πάρει τηλεοπτική άδεια και έγραφε εναντίον του στο twitter «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...».
Τι ακριβώς συνέβη τώρα και ο κ. Καλογρίτσας παίρνει έργα; Που βρήκε ενημερότητα με τόσα χρέη;
Μήπως οι κορώνες του κ. Καμμένου εναντίον του κουμπάρου του ήταν στάχτη στα μάτια του λαού, απλά για να τον ξαναβάλει στο παιχνίδι των δημοσίων έργων;
Δηλαδή για να καταλάβουμε, ο κ. Καλογρίτσας δεν μπορεί να πάρει κανάλι γιατί οι εταιρείες του «μπάζουν» από παντού, αλλά δημόσια έργα μπορεί να παίρνει άνετα!!!
Προφανώς κανείς σε αυτή τη χώρα δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η εταιρεία Ομάδα Κατασκευών από το Νοέμβριο του 2016 στερείται ενημερότητας πτυχίου, ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να ανανεωθεί και η ενημερότητα του Τοξότη κάτι που ενδεχομένως δεν θα είναι εφικτό λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που έχει ο κ. Καλογρίτσας με το κράτος. Και χωρίς ενημερότητα δεν μπορεί ούτε να αναληφθεί ούτε πολύ περισσότερο να εκτελεστεί κανένα δημόσιο έργο στη χώρα μας.
Επίσης, κανείς δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται πως μια εταιρεία που χρωστά μισθούς αρκετών μηνών στους εργαζόμενους μπορεί να εκτελέσει έργα πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, κανείς δεν μοιάζει να ενοχλείται από το γεγονός ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει κόκκινα δάνεια περίπου 60 εκατομμυρίων προς τις τράπεζες, ενώ παράλληλα βρίσκεται προσωπικά στον Τειρεσία λόγω μη πληρωμής προσωπικών δανείων ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Κι ακόμη ότι στον ίδιο, τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του έχουν καταλογιστεί: πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις ύψους μεγαλύτερου των 70 εκατομμυρίων ευρώ, χρωστάει εκατομμύρια σε ασφαλιστικά ταμεία, έχει ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ενώ επιπλέον με δικαστικές αποφάσεις έχει παγώσει μέρος των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του.
Nαι πρόκειται για τον κύριο που δήλωνε εισόδημα 300 ευρώ μηνιαίως.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ
Η κυβέρνηση των «αδιάφθορων» θεωρεί πταίσματα όλα τα παραπάνω.
Και μπορεί βεβαίως κάποιοι να ισχυριστούν ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι εργολάβος και κάνει τη δουλειά του επιδιώκοντας το κέρδος, όμως το ερώτημα είναι «τι κάνει το ελληνικό κράτος;».
Για να είμαστε σαφείς τα ορθά ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα μέλη της που είναι κουμπάροι του Καλογρίτσα, είναι τα ακόλουθα:
Υπάρχει ή όχι ελληνικό κράτος;
Πώς είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας να χρωστάει παντού και να εξακολουθεί να σαρώνει όλα τα έργα;
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ
Το 2015 η τότε νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποφάσισε να δημοπρατήσει ένα σημαντικό οδικό έργο το τμήμα της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, που είχε παγώσει το 2013. Είχε παραλάβει το έργο ώριμο, με έτοιμα τα σχέδια της δημοπράτησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αν και η ίδια το αμφισβητεί.
Το Απρίλιο του 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν στη δίνη της διαπραγμάτευσης που έφερε τα capital controls και τελικά το τρίτο μνημόνιο, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι τα 75 χιλιόμετρα του έργου αποκόπτονται από την Ολυμπία Οδό και ότι θα δημοπρατηθεί σε 8 χωριστά τμήματα προκειμένου «να δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης στους μικρούς και μεσαίους εργολάβους της περιοχής».
Περίπου δύο χρόνια μετά, τι αποδεικνύεται;
Πως τις δημοπρατήσεις των τεσσάρων πρώτων τμημάτων τις έχει κερδίσει μία και μόνη κοινοπραξία: Η Τοξότης και η Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα.
Θαύμα!!!
Και εδώ αρχίζει μια σειρά συμπτώσεων με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Σπίρτζης είναι φίλος της οικογένειας Καλογρίτσα και κουμπάρος του Γιάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, του γιου του κατασκευαστή που συμμετείχε εκ μέρους της οικογένειας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο ίδιος άνθρωπος που δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Αττικής που ελέγχεται από το ΤΣΜΕΔΕ και εμμέσως από το Τεχνικό Επιμελητήριο του οποίου πρόεδρος ήταν ο κ. Σπίρτζης.
Το δάνειο που εκδόθηκε και εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016 στο χρόνο ρεκόρ των τεσσάρων ημερών αφορούσε ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου ο κ. Βλαδίμηρος Καλογρίτσας να αποπληρώσει τις οφειλές του στην Εφορία και να εξασφαλίσει την ενημερότητα που ήθελε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο τότε υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του κ. Σπίρτζη.
Και επιπλέον από την ίδια τράπεζα δόθηκε η εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας και έχασε τελικά όταν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της άδειας που είχε κερδίσει, αλλά δεν μπορούσε να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων και αναγκάστηκε να εμφανίσει τα δανεικά βοσκοπότια στην Ιθάκη.
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ
Λίγους μήνες νωρίτερα ή καλύτερα σχεδόν από τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η εργοληπτική εταιρεία του κ. Χρήστου Καλογρίτσα Τοξότης είχε κερδίσει μια σειρά διαγωνισμών για έργα της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ) προσφέροντας υπέρογκες εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 38 έως και 52%. Είναι οι ίδιες εργολαβίες για τις οποίες επί σειρά μηνών οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Τοξότη παραμένουν απλήρωτοι. Το αποτέλεσμα είναι πολυήμερες απεργίες, που έχουν ως συνέπεια να μένουν πίσω τα έργα της επιχείρησης και να παραμένουν επί μήνες ανοικτά χαντάκια.
Επιστρέφουμε όμως στην εθνική Πατρών Πύργου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 475 εκατομμύρια ευρώ.
Έως τώρα έχουν δημοπρατηθεί τα τέσσερα πρώτα τμήματα συνολικού προϋπολογισμού 252,86 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως έχουμε σημειώσει και τα τέσσερα κατέληξαν στον κ. Καλογρίτσα που προσέφερε εκπτώσεις από 51 έως και 55,3% και συνολικά έδωσε κόστος 116,5 εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια υπάρχουν και νέες συμπτώσεις: Το τέταρτο τμήμα επρόκειτο αρχικά να δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν δηλαδή στη χώρα μαινόταν το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια, αλλά αναβλήθηκε με τη βολική επίκληση της καθυστέρησης του διορισμού των μελών της επιτροπής αξιολόγησης.
Επιπλέον, έως σήμερα επί πολλούς μήνες το αρμόδιο υπουργείο του κουμπάρου του γιου του εργολήπτη δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή καμίας σύμβασης σε σχέση με τις πρώτες δημοπρατήσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλούς μήνες. Παράλληλα, παραμένει άγνωστος ο τρόπος της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η... ΤΙΜΩΡΙΑ
Οι έλεγχοι στην οικογένεια Καλογρίτσα ξεκίνησαν το 2014 με εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος. Η αρχή έγινε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κόρης του εργολήπτη Κωνσταντίας Καλογρίτσα και σταδιακά επεκτάθηκαν σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Από αυτούς και με βάση τα πορίσματα του ΚΕΦΟΜΕΠ αποδεικνύεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αδήλωτα εισοδήματα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων δήλωνε επί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας εισοδήματα που δεν ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ το μήνα, ενώ συνολικά τα μέλη της οικογένειας επί τουλάχιστον μια δωδεκαετία απέκρυψαν εισοδήματα της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να μπορούν να αιτιολογηθούν και για τα οποία καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει είσπραξη των ποσών αυτών από το κράτος.
Και μια ακόμη περίεργη σύμπτωση: Όταν το κλιμάκιο της ΚΕΦΟΜΕΠ πήγε στις ΔΟΥ όπου υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις της οικογένειας ζητήθηκαν αντίγραφα για τις δηλώσεις από το 2005 έως το 2010, που όμως δεν βρέθηκαν ποτέ.
Παρόλα αυτά, μετά τις διασταυρώσεις όλων των στοιχείων αποδείχθηκε πως μέσα από 18 τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας διακινήθηκαν εμβάσματα συνολικού ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δεν δίνεται καμία εξήγηση ούτε για τους καταθέτες ούτε για τους λόγους της κατάθεσης των ποσών.
Η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ
Και μια τελευταία σύμπτωση, το κερασάκι της… τούρτας, όπως καταγράφηκε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα:
Μετά την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που υπέδειξε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος οι έλεγχοι δεν επεκτάθηκαν ποτέ στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Καλογρίτσα, όπως θα συνέβαινε με οποιονδήποτε άλλον φορολογούμενο πολίτη.
Ενώ, από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος διευθυντής άρχισε να βομβαρδίζεται από τηλεφωνήματα και αιτήματα για να επιβραδύνει την έρευνα. Και παρότι δέχθηκε όλες τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για παρατάσεις των σχετικών προθεσμιών, ο διευθυντής καρατομήθηκε από την υπηρεσία του μόλις ολοκλήρωσε τους ελέγχους.
Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι όλα τα παραπάνω είναι απλώς… συμπτώσεις.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου