Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ληστρικό χαράτσι 26,9% θα πληρώνουν και τα «ανενεργά» μπλοκάκια (παραδείγματα)


Υπό «διωγμό» βρίσκονται τα μπλοκάκια. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα η 
εφαρμοστική εγκύκλιος την οποία υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Και αυτό γιατί ακόμα και αν ένας εργαζόμενος δεν καταγράφει κανένα εισόδημα στο μπλοκάκι του θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% επί του βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη ακόμα και για τους μήνες του έτους για τους οποίους δεν αμείβεται.
Τρεις είναι οι βασικές περιπτώσεις των «μπλοκάκηδων» οι οποίοι θα καταβάλλουν χαράτσι 26,9% ακόμα και μηδενικό εισόδημα.
1. Εργαζόμενος με μπλοκάκι αμείβεται για μερικούς μήνες το χρόνο από τον εργοδότη Α
Ο εργαζόμενος αυτός θα μοιραστεί με τον εργοδότη του εισφορές ύψους 27,1% (20% για την κύρια σύνταξη και 7,1% για την υγειονομική περίθαλψη) επί της αμοιβής του για όσους μήνες το χρόνο διαρκεί η σχέση αυτή.
Από τον μήνα κατά τον οποίο σταματά η σχέση του εργαζομένου αυτού με τον εν λόγω εργοδότη και μέχρι να «κλείσει» το έτος αυτό, ο εργαζόμενος θα καταβάλλει ο ίδιος ολόκληρο το ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% -σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας (ανεξάρτητα πλέον από το γεγονός ότι είναι…. άνεργος) επί του βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.
Παράδειγμα
Εργαζόμενος κόβει μπλοκάκι με εργοδότη Α για το διάστημα Ιανουαρίου –Οκτωβρίου με αμοιβή 10.000 ευρώ.
Θα καταβάλλει μαζί με τον εργοδότη εισφορές 27,1% για κύρια σύνταξη και ΕΟΠΥΥ επί της ετήσιας αμοιβής του 10.000 ευρώ, συνολικού δηλαδή ύψους 2710 ευρώ στο 10μηνο ή 271 ευρώ/ μήνα.
Για το διάστημα Δεκεμβρίου–Νοεμβρίου, θα καταβάλλει –παρότι δεν θα έχει κανένα εισόδημα- μόνος του ο εργαζόμενος (αν και είναι άνεργος πλέον) εισφορές 26,9% για κύρια σύνταξη –ΕΟΠΥΥ επί του βασικού μισθού των 586 ευρώ /μήνα. Δηλαδή θα καταβάλλει 157 ευρώ /μήνα και 314 ευρώ στο δίμηνο.
2. Μισθωτός στην εταιρεία Α και έχει ταυτόχρονα μπλοκάκι από τον οποίο αμείφθηκε από εταιρεία Β.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος αυτός καταβάλλει ήδη εισφορές μαζί με τον εργοδότη Α εισφορές, θα πρέπει –σαν μισθωτός – να καταβάλλει μαζί με τον εργοδότη Β συνολικές επιπλέον εισφορές 27,1% επί του εισοδήματος το οποίο έλαβε από την εργασία του στην εταιρεία Β για όσους μήνες το χρόνο διαρκεί η σχέση αυτή.
Για τους μήνες για τους οποίους ο εργαζόμενος αυτός δεν εργάζεται –και έτσι δεν αμείβεται – στην εταιρεία Β, θα πρέπει να καταβάλλει μόνος του (σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, αν και πλέον δεν έχει εισόδημα από την εταιρεία Β) εισφορές 26,9% επί του βασικού μισθού ανειδίκευτου εργάτη.
Παράδειγμα
Μισθωτός στην εταιρεία Α κόβει παράλληλα μπλοκάκι στην εταιρεία Β για το διάστημα Ιανουαρίου –Νοεμβρίου.
Από την εταιρεία Β εισπράττει στο 11μηνο, 11.000 ευρώ ή 1.000 ευρώ/μήνα. Για τις αμοιβές αυτές θα καταβληθούν από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη εισφορές 27,1%. Δηλαδή θα πρέπει να καταβληθούν εισφορές 2981 ευρώ για το 11μηνο και 271 ευρώ /μήνα.
Για το 12ο μήνα, κατά τον οποίο ο εν λόγω εργαζόμενο δεν έχει καμία αμοιβή με μπλοκάκι από τον εργοδότη Β, θα πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος (σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, αν και πλέον δεν έχει εισόδημα από τον εργοδότη Β) εισφορές 26,9% για κύρια σύνταξη – ΕΟΠΥΥ επί του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ), δηλαδή 157 ευρώ.
3. Εργαζόμενος με μπλοκάκι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα
Ο εργαζόμενος αυτός θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα συνολικές εισφορές 26,9% επί του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ) κάθε μήνα για όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ κατά το διάστημα αυτό.
Δηλαδή θα καταβάλλει 157 ευρώ / μήνα ή 1891 ευρώ/έτος.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου